Poslovnice | Bankomati | Korisni linkovi | Financijski pojmovi | Česta pitanja | Fondovi i škola ulaganja
Početna > Naslovna > Novosti i obavijesti > Obavijest o regulatornim usklađenjima novčanih fondova

Obavijest o regulatornim usklađenjima novčanih fondova

 

OBAVIJEST POSTOJEĆIM I BUDUĆIM UDJELNIČARIMAUredba o novčanim fondovima (Uredba EU 2017/1131 Europskog parlamenta i vijeća) je uredba koja se primjenjuje na sve novčane fondove i pripadajuća društva za upravljanje od 21.srpnja 2018. godine. Cilj te uredbe je uvesti dodatna pravila za sve novčane fondove u svrhu dodatne razine likvidnosti i stabilnosti. Uvjete koji se nameću tom regulativom, skoro pa je nemoguće ispuniti u nekim zemljama članicama Europske unije, a Hrvatska je među njima. Razlozi leže u manjku većih banaka i kratkoročnih financijskih instrumenata na tržištu kapitala.


Stoga, novčani fondovi su u tijeku promjena svojih Prospekata. U skladu s Hanfinim naputcima, promijenjena su imena novčanih fondova na sljedeći način:

  • OTP novčani fond se mijenja u OTP start fond,
  • OTP euro novčani fond se mijenja u OTP e-start fond.


Osim imena, strategija ulaganja će se promijeniti na način da će fondovi više ulagati u obveznice Republike Hrvatske, i time će preporučeni rok ulaganja biti duži nego kod postojećih novčanih fondova.
Važno je napomenuti da će fondovi navedenim promjenama koje su potaknute novim zakonskim propisima i dalje nuditi visoku likvidnost uloženih sredstava i stalnu mogućnost unovčavanja udjela te imati najkonzervativniju strategiju u paleti proizvoda fondova uz cilj ostvarenja što stabilnijeg prinosa.


Navedene promjene strategije ulaganja u tijeku su odobrenja od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Po odobrenju biti ćete informirani o novim Prospektima fondova.

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte putem emaila na otpinvest@otpinvest.hr ili telefona 01 2301 867.