Poslovnice | Bankomati | Korisni linkovi | Financijski pojmovi | Česta pitanja | Fondovi i škola ulaganja
Početna > Financijski pojmovi > Dionički indeks

Dionički indeks

Dionički indeks i njegovo kretanje je pokazatelj ponašanja određenog tržišta dionica. U indeksu se nalaze najreprezentativnije dionice pojedinog tržišta. Što je tvrtka važnija za određeno tržište to ona ima veću težinu u indeksu. Što pojedina tvrtka ima veću težinu u indeksu to kretanje cijene te tvrtke ima veći utjecaj na kretanje pojedinog indeksa.
    
Indekse kreiraju same burze ili posebne agencije kao što su Standard&Poorse, Financial Times, Morgan Stanley, Bloomberg i slično. Ipak za praćenja svjetskih kretanje najvažniji su indeksi koji prate američko tržišta, kao što su njujorški indeks industrijskih dionica Dow Jones IA, S&P 500 te Nasdaq. Važan je i japanski Nikkei, te indeksi koji prate kretanje na europskim burzama kao što je Njemački DAX.

Dionički indeks se najčešće upotrebljava za mjerenje uspješnosti određenog investitora i njegovog skupa dionica. Npr. ako je indeks hrvatskih dionica tijekom jednog kvartala rastao 10%, a vi ste kao investitor na tom istom tržištu u istom razdoblju povećali vrijednost svojih dionica za 15%, vi ste tada bili uspješniji od tržišta tj. pobijedili ste tržište za točno određen postotak. Indeks omogućuje takvu usporedbu.